perjantai 13. heinäkuuta 2012

"Tahdon koettaa"

Nuin haasteli Seitsemässä veljeksessä Tuomas kun alkoi vanhimman veljen elikkä Juhanin kanssa kisailemaan. Itse tahdon myös koettaa, mutta en kuitenkaan toivottavasti samanlaisiin mittelöihin joudu kuin mitä edellä mainitut veljekset.

Tuli nimittäin hommattua, tyttöystäväni lomokameran innoittamana, filmikamera itsellekin. Löysin vuosimallia 1961 olevan länsisaksalaisen Voigländer Vitoret kameran sen omalla laukulla hyvään hintaan. Kamera sattui vieläpä olemaan käyttämätön. Kuntoa tarkastellessa voisi uskoa tuon väittämän todeksi. Pienta hapettumaa on muutamilla pinnoilla, mutta aivan loistavassa kunnossa tuo on kun ottaa iän huomioon, myös kotelo on hyvässä kunnossa. Kamera syö 35 millistä kinofilmiä ja yhteen rullaan mahtuu 36 otosta, eli suhteellisen tarkkaan saa miettiä kuvauskohteet kun tuo kuvien kehittäminen kuitenkin on suhteellisen tyyristä hommaa.

Tässä pari kuvaa tuosta hankinnastani.

Tykkään tuosta laukun ulkonäöstä. Helposti kehtaa kulkea tuo kaulassa.
Kamera on tuosa laukussa kiinni ruuvvilla, mutta sitä voi silti käyttää kun vain nostaa tuon luukun edestä auki. Kaikki hallinta namiskat on näkyvillä tuosta kotelosta huolimatta.

Tältä se näyttää edestä.

Sivusta.

Takanäkymä on vähän vaatimattomampi.

Pohjassa on pieni laskuri joka näyttää jäljellä olevien kuvien lukumäärän.

Linssissä on kolme säätöä jotka pitää kuvaa ottaessa laittaa kohdilleen. Aukko, suljinaika ja tarkennus. Simppeliä hommaa kun on järjestelmäkameralla kuvaillut. Filmi sitten määrää isoluvun eli filmin valoherkkyyden ja säädöt sitten sen mukaan.

Tämä minun kamera on tuosta Vitoretista ihan perusmalli ja tässä ei ole mitään hienouksia mitä joissain toisissa malleissa on. Joissain malleissa on esimerkiksi sisäänrakennettu salama ja tuossa filmin kelausnupissa semmoinen "urakkanuppi". Tähänkin saa kyllä salaman liitettyä ja joskus varmaan sellaisen hommaankin jos tästä nyt vähänkään enemmän innostun. Olen kuitenkin mielissäni tästä kamerasta ja tykkään tästä ulkonäöstäkin. Ensimmäinen filmi on ihan puhtaasti harjoittelua varten ja koetan tarkkaan muistaa kuvaustilanteet jotta lopputuloksen nähdessäni tiedän heti, että missä meni vikaan jos kuvassa on jotain pielessä.

Soi: Wigwam - Bless Your Lucky Stars

Jälkipuhe: Kotiutin vasta itselleni tuon Wigwamin Nuclear Nightclub vinyylin ja on melkosen tiukkaa settiä. Huhhuh.


2 kommenttia:

ainoukonlintu kirjoitti...

Das ist über-cool! Paljo pulitit?

Niko kirjoitti...

25 euroa vapautin lompakostani saadakseni tuon kameran.